8 lessen voor onvergetelijke reclames
Samenvatting van het boek ‘Hoe verzinnen ze het? Bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord’ van Jaap Toorenaar. Hij sprak hiervoor met 50 vakgenoten van naam en faam.
Reclame is voor veel consumenten de verzamelnaam van commerciƫle praatjes die ze liever ontwijken. Vraag hen op de markt in Goes, Gouda of Groningen wat ze zich herinneren van de laatste reclame van Ford, Renault, Nissan, Fiat, Toyota, BMW en Peugeot. En van Honig, Danone, Ikea, Rabobank, ING, FBTO, hollandsnieuwe, Nationale Nederlanden en nog veel meer merken. Het antwoord is: weinig tot niets.
Houden reclame- en marketingmensen niet van hun vak? Misschien wel te veel. De fascinatie voor reclame kan ons bijziend maken. We zijn als vogelliefhebbers die niet uitgepraat raken over een Siberische pelikaan die rond de kerktoren van Lage Zwaluwe cirkelde, terwijl Nederland niets is opgevallen. Als het om reclame gaat, hebben de meeste consumenten zwaar gebarricadeerde hoofden, volgeplakt met nee-nee stickers. Reclamemaken is post bezorgen bij mensen zonder brievenbus.
Toch bestaan er reclame-uitingen die bij miljoenen Nederlanders in het geheugen gegrift staan. In ‘Hoe verzinnen ze het?’ vind je de geboorteverhalen van gedenkwaardige reclamecampagnes en -spreuken, verteld door de bedenkers zelf. Wat stond er in de briefing? Hoe kwamen ze op hun idee? Hoe reageerde de opdrachtgever daarop? Waarom veroverde een campagne een plaats in ons collectieve bewustzijn of de Grote van Dale? Kortom: welke lessen leren ze adverteerders die indruk willen maken?
Download hier de volledige samenvatting